Fiziksel, duygusal ve zihinsel bütünlüğü sağlamak. Modern yaşamın yorgunluğuna karşı vücuda enerji kazandırmak. Güçlenmek, stresten arınmak, kas ağrılarını gidermek… Bütün bunlar için tüm dünya hızlafarklı masaj tekniklerine dönüyor. Ancak masaj, doğru yapıldığında faydalı.
Günümüzde hastalıkların büyük bir çoğunluğu strese bağlı gelişiyor. Üzüntü, korku, endişe ve benzeri olumsuz duygu ile düşünceler bedende dengesizlikler yaratıyor. Dengesini yitirmiş bir beden de doğal olarak verimli çalışamıyor. İnsan bedeninin randımanlı çalışması için enerji akımının kesintisiz olması şart! İşte, Tay ayak masajı bu noktada devreye giriyor ve bedende serbest enerji akışını sağlıyor.
Tayland’ı ziyaret eden herkesin dikkatini çekmiştir masaj salonları, özellikle sokaklara kadar taşan ayak masajı yapılan irili ufaklı dükkanlar. Bangkok, Tay masajının merkezi haline gelmiştir, uçaktan iner inmez havaalanında başlayabilir masaj maceranız. Otelinizin içinde, yol boyunca, alışveriş merkezlerinde, sahilde, ana sokaklar, ara sokaklarda kısaca heryerde özellikle ayak masajı yapılan mekanlar ve masaj yaptıran insanlarla doludur.
Ayak masajı, beden masajına göre daha kolay ve kısa zamanda yapılır ve tüm vücut masajı kadar etkindir.
Geleneksel Tay tıbbı, Ayurveda ve geleneksel Çin tıbbının mükemmel bir karışımıdır. Tay tıbbı, Ayurvedanın tridoshalarından marma noktalarına, beslenmeden, yogaya, hareket ve masajdan Hinduizme, Çin tıbbınında elementlerinden, yin ve yanga, meridyenlerden, bitkisel ilaca kadar uzanır. Tay ayak masajı vücut masajıyla geleneksel Tay tıbbının hareket bölümünü oluşturur. Şifa için masajın önemi doğu anlayışı ve yaşam biçiminde çok yaygındır. Dokunmanın iyileştirici gücü, enerji merkezleri ve hatlarının kullanımı, şifalı yağ karışımları ve belli ovma hareketleriyle Tay ayak masajı çok özel ve eşsizdir.
Bütünsel(holistik) düşüncede, insan vücudu devamlı değişen, dinamik enerji sistemi olarak kabul edilir. Çinlilerin “Ch’i”, Hintlilerin “Prana”, Tibetlilerin “Lung-gom”, Japonların “Sakia-tundra” ve Batılıların “Hayat enerjisi” diye adlandırdıkları bu enerji doğu geleneklerine göre, herşeyi yaratan kuvvetin bir parçasıdır. Diğer dolaşım yolları gibi kendine has yolları, kanalları olup, kesin bir akış yönü ile vücuttaki her yaşayan hücreye varabilecek bir niteliğe sahiptir. Çin tıbbında ve Ayurveda da, düzgün akan, vücuda dengeli dağılan enerji, sağlığın temelini oluşturur. Çinlilere göre vücudumuzdan 12 adet meridyen bulunmaktadır. Bunlar akciğer, kalın barsak, mide, dalak/pankreas, kalp, ince barsak, mesane, böbrek, kan dolaşımı, hormon, safra kesesi ve karaciğer meridyenleridir. Her meridyenin alanında bulunan organlar birbirleriyle ilişki içinde oldukları gibi, her meridyenin de bir eş ya da partner olduğu bir başka meridyen vardır. Dolayısıyla enerji kanallarının, yani meridyenlerin vücutta dolaşması ile, organlar arasında bir enerji ilişkisi oluşur. Tay tıbbında ise meridyenler “Sen” hatları tanımı alır ve akışı meridyenlerle çok benzerlik gösterir. Uygulanan beden veya ayak masajı “sen” hatlarını takip eder ve enerji akımını harekete geçirerek bedenin iyileşme gücünü ortaya çıkartır.
Batıda Refleksoloji Doğuda Tay Ayak Masajı
Doğu’dan doğan enerji merkezleriyle uygulanan ayak masajı, batıya doğru alan terapisi ve refleksoloji olarak isim değiştirir.
Tay ayak masajının özellikleri:
- “Sen” enerji hatları üzerinde çalışılır
- Bacakların bütünü masaja dahil edilir
- Bitkisel yağ karışımı kullanılır (Kafuru, Okaliptus, Mentol)
- Baskı çubuğu ise belli noktalar harekete geçirilir
- Shiatsu, aküpresür, marma terapisi teknikleri kullanılır
- Parmak basıncı, esnetme, ovma, friksiyon, darbeleme uygulanır
Tay ayak masajının faydaları:
“Sen” enerji hatları üzerinde çalışıldığı için anlatılması zor ama çok etkin bir sonuç verir. Sadece ayak ve bacaklara yapılan bu masaj tüm beden masajından da etkili ve yararlıdır. Beden sistemlerini harekete geçirir, örneğin kan dolaşımı, lenf dolaşımı, sindirim sistemi, sinir sistemi, bağışıklık sistemi. Rahatlatıcı yapısıyla derin dinlenme sağlayarak uyku kalitesini arttırır. Bedenden toksin atımını hızlandırır ve lenf sistemine destek olur. Kas-kemik eklem hareketliliği sağlar ve esneklik kazandırır.
Keyifli ve dinlendirici yapısıyla stres bağlantılı tüm sıkıntıların devasıdır.
Geleneksel Tay tıbbına göre bedeni hastalığa taşıyabilen “yedi duygu”
-
Coşku
Coşku kalp ile bağlantılıdır, batı düşüncesinde coşku çok olumludur ve bedene zarar verebileceği düşünülmez. Coşkuyu tersine çevirirsek manik ve uygunsuz davranışlar olarak görebiliriz. Bu negatif duygular kalp ve akciğer fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu duygu negatifken düşüncelerimizi etkiler ve konsantrasyon zorluğu yaratır, zihinsel dağınıklık oluşur.
-
Dehşet
Dramatik bir olaydan gelen dehşet duygusu ve panik kalbi etkiler ve batı düşüncesinde “panik atak” olarak sıkça tanımlanır. Hızlı kalp atışı, zihinsel telaş ve soğuk ter belirgin özellikleridir.
-
Endişe
Endişe, dalak üzerinde etkisini gösterir, bir problem üzerine aşırı düşmek ve sıkıntılanmak dalak enerjisini bloke eder. Depresyon, anksiyete, huzursuzluk, iştah azalması, yorgun kollar ve bacaklar, karın şişkinliği ve bayanlarda adet dönemi bozuklukları ortaya çıkabilir.
-
Üzüntü ve Yas
Üzüntü akciğerlerin enerjisini bozarak solunum sıkıntıları ortaya çıkartabilir.Bronşit, astım gibi sorunlar sevilen birisini kaybetmeyle çok yakından ilişkilendirilir. Göğüsten gelen derin öksürükler de mutsuzluğun göstergesidir. Yasta ise ciğerlerdeki enerji sıkışır ve beden şoka girer.
-
Korku
Korku böbreklerin temsil ettiği bir duygudur, negatif özellikleri, sırt ve bel ağrıları, idrar yolları problemleri ve yalnızlık duygularını körükler.
-
Öfke
Karaciğer öfkenin hakimiyetinde işlevini yerine getiremez ve baş ağrıları, kızarmış bir yüz, baş dönmesi ve kızarık gözlerle belli olur.