İpek Çaldemir , 60 dereceye kadar ısıttığı 52 adet sıcak taşı vücudun enerji merkezlerine yerleştirerek hem ağrılarınızı alıyor hem de ruhunuzu ferahlatıyor.
Ayşe Bayraktar
İstanbul’da birbiri ardına hizmet vermeye başlayan doğal tedavi merkezlerine bir yenisi eklendi. Doğal Terapiler Uzmanı İpek Çaldemir, Türkiye’de Sıcak Taş Terapisi’nin tek uygulayıcısı. 1993 yılında Arizona’da Mary. N. Hannigan tarafından geliştirilen sıcak taş terapisinin Türkiye’deki temsilcisi Çaldemir, Avrupa’daki kurslara katılarak bu alanda diploma sahibi tek Türk terapist.
Taş terapisi nasıl uygulanıyor?
60 derecede ısıtılan taşları vücudumuzdaki enerji merkezlerine, yani Sanskritçe’deki deyişle ”chakra”lara yerleştiriyorum. Vücudumuzda 7 adet chakra bulunuyor. Karnın hemen altındaki kök chakra’sı, kuyruk sokumu, mide, kalp, boğaz, göz bölgelerindeki chakra’lar ve taç diye adlandırılan baş chakra’sı. Bu enerji merkezlerinde hep spiral yönde bir akış var. Belirli nedenlerle bu enerji merkezlerinde tıkanmalar meydana geliyor. Chakra’lara taşlan oturttuğum zaman ısı ve özellikle taşların kendi yoğunluğu sinirler ve kaslardaki gerginlikleri yok ediyor.
Bu yöntem bir tedavi olarak kabul ediliyor mu?
Taş terapisi hastalıklara kesin çözüm getiren bir uygulama değil. Fakat iyileştirme sürecini hızlandıran veya bu sürece olumlu katkıda bulunan bir terapi. Bedendeki gerginlik ve sıkışmayı azaltarak ağrıları kısa bir süre için geçiyor.
Bu terapiyi sizden başka yapan var mı?
Türkiye’de bu terapiyi benden başka uygulayan olmadığı gibi, bu terapi aslında Avrupa’da da çok yeni sayılır. 1999’da Londra’da bu terapinin eğitimini aldım. Terapiye Türkiye’de büyük ilgi var. Stres, depresyon gibi ruhsal sıkıntısı olanlardan çok, fiziksel ağrı çeken insanlar bize ilgi gösteriyor . Ağrılarına dayanamayıp da gelmek için Cumartesi gecesi beni arayan müşterilerim var. Sıcak taş masajı gerçekten büyük bir zihinsel ve fiziksel dinginlik kazandırıyor.
Sonuçta çok farkı bir masaj tekniği uyguluyorsunuz. Terapi sırasında ne gibi tepkiler alıyorsunuz?
Gelenler taşların ağırlığına bayılıyorlar. Üzerine taşları koyduğum kişi, kendini yere doğru itiliyormuş gibi hissediyor. Kişi baştan aşağı arınmış bir şekilde kendi doğasına dönüyor. Neticede uçmuyoruz, yürüyoruz ve yerden aldığımız bir enerji var. Ozellikle topraktan ve çimenden sağlıklı bir enerji alıyoruz. Taşların ağırlığı biraz o duyguyu sağlıyor. İnsanların en çok hoşuna giden de bu his. Bir süre sonra bağımlılık yapıcı bir etkisi var bu terapinin. Zaten iyi bir masajın bağımlılık etkisi vardır. ”Benim rahatlamaya ihtiyacım var” diye gidilir masaj yaptırmaya. Ama sıcak taş terapisi diğer masajlara oranla çok daha etkilidir.
Isıya dayalı terapi
Terapinin amacı, ısıtılmış taşları kullanarak bedenin derinliklerine ısı nüfuz etmesini sağlamak.
Volkanik lav (bazalt) taşlarıyla yapılan masaj, özel bir teknikle uygulanıyor. Yoğun bir taş olan lav taşı, ısıyı çok uzun süre muhafaza edebildiğinden, vücuda normal bir taştan çok daha fazla ısı veriyor. Kaslardan emilen ısı, kan dolaşımını hızlandırararak kaslara ve hücrelere daha çok oksijen gitmesini sağlıyor. Uygulama yalnızca termoterapi (ısının tedavi özelliği) ile sınırlı değil. Sıcak taş terapisinde aromatik yağlar ve hidroterapi (su ile tedavi) de devreye giriyor. Suyun iyileştirici özelliğinden de yararlanan İpek Çaldemir, taşları ısıtırken ortama yayılan buharın çok etkili olduğuna dikkat çekiyor.