Doğayla içiçe geçirilen saatlerin insanın üzerinde nasıl olumlu bir etki yarattığını hepimiz biliriz.  Doğal yollarla stresten arınabileceğimizi belirten uzmanlar, çiçeklerden oluşan bir çok tedavi yöntemi öneriyor.

Pınar Yılmazerler

Doktorların klişeleşmiş tavsiyesidir: ”Üzülmeyin, sıkılmayın.  Stresten uzak durmaya çalışın. ” İyi hoş da, tüm hastalıkların anası olan stresten kurtulmak o kadar kolay mı?  Kalabalık bir şehirde yaşamak, çılgın trafiğin içine karışmak, penceresi bile açılmayan büyük iş merkezleri, pencereleri açılan fakat temiz hava almanın mümkün olmadığı sokaklar, caddeler, koca kentler…  Evet, stresten tam anlamıyla kurtulmak imkansız ama bir nebze uzaklaşmak pek tabii mümkün.  İşte bu konuda uzmanlaşmış isimler ve doğadan özellikle çiçeklerden faydalanarak uyguladıklan tedavi yöntemleri…

Meditasyondan Farkı Yok

İpek Çaldemir uzun yıllar kozmetik sektöründe üst düzey yöneticilik yapmış.  Fakat doğal içeriklere duyduğu merak, her şeyi bir anda bırakıp İngiltere’de yeni bir hayata başlamasına neden olmuş. ”Doğal ve değişik neler yapabilirim?” diye sıkı bir araştırma içerisine giren Çaldemir, bu konudaki en iyi eğitirnin İngiltere’de verildiğini öğrenrniş.  İngiltere’deki aromaterapi ve masaj okullarından diplomasını aldıktan sonra yeniden Türkiye’ye dönmüş.  Evinin alt katını klinik olarak kullanan terapistin müşterileri bu durumdan hayli memnun.  Çünkü kendilerini tam anlamıyla misafirlikte gibi hissediyorlarmış.  İpek Çaldemir 5 çeşit terapi uyguluyor; sıcak taş terapisi, aromaterapi, refleksoloji, manuel1enf drenaj ve Bach çiçek terapisi.  Terapistin üzerinde önernle durdubir konu var:  ”Doktor ya da hemşire değilim.  Medikal bir şey yapmıyorum.  Amacım kişiye pozitif anlamda destek olmak, neşelenmesini sağlamak.  Uyguladığım doğal tedaviler tıpkı yoga, meditasyon gibi rahatlama teknikleri.”

Aromaterapi nedir?

Aromaterapi; fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığımız için bitkisel özyağların masajla vücuda uygulanmasıdır.  Özellikle aromatik kokular veren bitkilerden elde edilen bu özyağlar sağlığa destek için ku1lanılır.  En etkili kullanım yolu masajdır; çünkü kişinin ihtiyacına göre belirlenen yağlar bedene masajla çok çabuk nüfuz edebiliyor.  Bir yandan da kişiyi dinlendirip rahatlatıyor.

Başka uygulama şekilleri var mı?

Kompres şeklinde de uygulanabilir. Örneğin; dizini inciten bir kişinin durumuna uygun yağlar belirlendikten sonra sıcak ya da soğuk kompres şeklinde uygulanır.  Mesela bu gibi durum1arda nane, biberiye çok faydalıdır.  Banyo suyunun içine birkaç damla damlatmak kişinin rahatlamasını sağlar. Şampuana ya da life de damlatılabilir. Bunlarınn dışında buğu şeklinde uygulanrnası da çok faydalıdır.  Özellikle kış aylarında üst solunum yollarımızla ilgili birçok rahatsızlık yaşarız. Burnumuz tıkanır , nefes alamayız, öksürürüz.  Bu gibi rahatsızlıklar için okaliptüs, kekik, nane, biberiyenin belli oranlarda bir uzman tarafından hazırlanması işe yarar.

Kişinin kısa bir süre için mi kendini iyi hissetmesi sağlanır? Mesela öksürüğü tamamen kesebilir mi?

Aromaterapi tedaviye destek amaçlı uygulanır.  Yani kişi yine doktor kontrolünde ilaçlarını almaya devam etmelidir.  Mutlaka iyileştirici özellikleri var ama  ”tedaviye destek” demek çok daha faydalı olur.  Aromaterapinin uygulama şeki1lerinden biri de mekanı kokulandırmaktır. Özellikle stresli ortamlarda çalışan kişiler üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Japonya’da bir araştırma yapmışlar mesela.  Yoğun çalışılan bir iş merkezine limon özyağı pompalamışlar ve çalışanların verimliliği yüzde 45 oranında artmış.  Bu çok güzel bir şey. Başımız ağrıdığında elimizi hemen ilaca uzatacağımıza bitkilerin gücünden yararlanmalıyız, diye düşünüyorum.  Böyle bir durumda lavanta yağıyla başına masaj yapan biri günlük sıkıntılardan doğan başağrısının geçtiğini görecektir. Lavanta, Valium etkisi gösteren bir bitki.  Biliyorsunuz Valium uyuşturan bir ilaç. Lavantayı koklamak bile hemen bir rahatlık verir.

Aslında ilaçların da hammaddesi bitkiler.. Lavanta bir ağrı kesici etkisi yapabilir mi?

Bitkilerle tedavi daha uzun sürede gerçekleşir.  İlaç yapımında dünyadaki tüm bitkiler kullanılıyor. Ancak bitkinin tamamını değil, sadece içeriğini kullanıyorlar.  Sonra ilaçlar birtakım kimyasal işlemlerden geçiyor. İşlemden geçen her şey bedende reaktif etki gösterir.

Turunçgillerin canlandırıcı etkisinden söz ettiniz.  Yediğimizde deaynı etkiyi gösterir mi? Mesela ben bir portakal yesem birdenbire neşelenebilir miyim?

Neşeleniriz diye düşünüyorum.  Zaten portakal insanın içini serinletir, rahatlatır, su atmasını sağlar. Aromateripide de turunçgiller depresyon için kullanılıyor.  Dengeleyici, stres yok edici etkileri var. Fakat koku almak insanı daha çabuk etkiliyor. Çünkü beyne daha çabuk ulaşıyor , beynimizden de vücuda sinyaller gönderiliyor.  Dolayısıyla koklamak, yemekten daha çabuk etki yapar .

Malzemelerinizi nereden temin ediyorsunuz?

Yurt dışından bizzat satın alıyorum. Çünkü dikkat edilmesi gereken bir nokta var; bazı malzemelerdeki çiçek özyağının dozajı yağ ile seyreltilmiş olabilir. Halbuki malzemelerin yüzde yüz saf olması gerekiyor.  Bu yüzden alışverişimi yurt dışından yapıyorum.  Ülkemizden sadece mekan kokulandırmak için satılan yağlardan alıyorum.

Rahatlama için gidip biraz kekik yağı alayım, ve uygulamamızı kendimiz yapsak ne olur?


Zaten Türkiye’den temin etmeniz mümkun değil.  Burası yağ açısından çok zengin bir ülke ama hepsini yurt dışına satıyoruz.  Aynca herhangi birinin saf yağları alıp kendi bildiği gibi kullanması doğru değil.  Çünkü göründükleri gibi masum değiller. Zehirli olabilirler, bedende yanlış etki yapabilirler.  Uzman birinden yardım alınması gerekir.  Türkiye’de bu konuda uzman birkaç kişi var.

Peki çiçek terapisi nedir?

Oldukça eğlenceli bir terapi bu. 1930’lu yıllarda İngiltere’de medikal bir doktor olan Edward Bach tarafından keşfedilmiş.  Bach, uzun yıllar boyunca yaptığı araştırmalar neticesinde çiçeklerin, ağaçların insanlara duygusal ve fiziksel olarak benzer yönlerini tespit etmiş.  Bu terapide kişiye çiçek resimleri gösteriyorsunuz.  Çiçeklerin olumlu ve olumsuz özellikleri var.  Kişinin seçtiği çiçeklerle karakter özellikleri birebir aynı çıkıyor.  Ardından da kişinin pozitif duygular taşıması için çiçek sulanyla bir karışım hazırlayıp veriyorum.  Burada amaç, hastalıklanmızın çoğunun fiziksel değil özellikle stres kaynaklı olduğu gerçeğine dayanarak çiçeklerin pozitif yaşamsal enerjilerinden yararlanmak.