Doğadan uzaklaştıkça sağlık problemleri ortaya çıkıyor.  Çünkü insan ve doğa ayrılmaz bir bütün. Doğanın sunduğu tedavi metotlarında biri olan aromaterapi tüm duyulara seslenerek iyileştiriyor…

Dilek Sancılı

İş yaşamının stresli ortamı, sokağın zorlu koşuşturması, hayat koşullarının ağırlığı, insanı doğasından gitgide uzaklaştırıyor.  Sonuç; kronik ağrılar, dinmeyen bir yorgunluk ve bezginlik. Çözüm ise, doğaya geri dönüşte.  21. yüzyılın yükselen trendi de zaten, doğaya dönüş.  Doğaya dönüşte, doğal terapiler önemli bir rol oynuyor.  Doğal tedavilerin en önemlilerinden biri aromaterapi.  Aromaterapi, bitkilerden elde edilen yağların kullanımına dayanan bir tedavi yöntemi. En büyük özelliği, bedensel savunma mekanizmalarını harekete geçirerek, vücudu iyileştirmesi.

Temelde koku duyusunu uyararak, zindelik veriyor.  Ancak en önemli uygulama şekli, masaj. Türkiye’de birkaç yıldır tanınan aromaterapinin ilk uygulayıcılarından biri İpek Çaldemir.  Doğal terapi uzmanı olan Çaldemir, aromaterapinin kişilerin duygusal ve fiziksel dünyalarını desteklediğini söylüyor.  Çaldemir, aromaterapiyi ve evde yapılabilecek birkaç basit uygulamayı Gülbence okuyucuları için anlattı.  Aromaterapide kullanılan bitkisel özyağlar, aromatik bitkilerin, damıtma yoluyla elde edilen konsantre yağ özleridir.  Bitkisel yağ özleri, günlük yaşamda kullandığımız yağların aksine, cilt tarafından çok kolay emilen, güçlü etkileri olan, ancak dikkatli kullanılması gereken yağlar.

Özyağlar, bitkilerin kendilerini korumaları, çoğalmaları ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için ürettikleri özlerdir.  Özyağlardan iki yönde faydalanılır.  Birincisinde kokusal hafızanızı harekete geçirirerek duygusal ve psikolojik anlamda; ikinci olarak da, kimyasal aktif içerikleri nedeniyle fizyolojik sıkıntıların giderilmesinde etkili olurlar.  Aromaterapinin değişik uygulama alanları var. Özyağların içindeki aktif maddeler, masaj, kompres, buğu, banyo ve mekanın kokulandırılması yoluyla iyileştiriyor.  Bu doğal tedavi yöntemi, birçok hastalığa iyi geliyor.  Bu hastalıkların başında kas, kemik ve eklem sorunları geliyor.  Bunun dışında anksiyete, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi stres kaynaklı sorunlara, regl, hamilelik ve menopoz sıkıntılarına iyi geliyor.

İPEK ÇALDEMİR (Aromaterapist)
“Her sorunun bitkisi var”Bu yağları Türkiye’de kolayca bulabilir miyiz?
Bitkisel özyağlar buhar damıtma yöntemi ile elde edilir. Türkiye’de üretilen yağlar var.  Özellikle gül yağı. Bu yağlar, mutlaka damla ile kullanılır.  Ayrıca özyağları, susam ve badem yağı ile kanştırmalısınız. Yoksa cildinize doğrudan kullandığınızda hassasiyet yaratabilir, burnunuza ağır bir koku olarak gelebi1ir.
Aromaterapi ile selüliti tedavi etmek mümkün mü?
Bu soru, çok soruluyor. Ancak bilinmeli ki, selülit tıp dünyasında bir hastalık olarak kabul görüyor ve henüz tıbbi anlamda da kesin bir çözümü yok.  En fazla deriyi gerginleştiriyor. Aslında kullanılabilecek belli yağlar ve çeşitli masaj yöntemleri var. Ama bunlar tek başına işe yaramaz.  Kişi egzersiz ile birlikte yediklerine, içtiklerine dikkat eder ve aromaterapik masajlar yaparsa, işe yarayacak sonuçlar elde eder. Yani iyi bir destekleyici olur.
Evde aromaterapi ile ilgili neler yapılabilir?
En kolay uygulayabilecekleri yöntem, mekan kokulandırmak. Yağdanlık dediğimiz özel bir alet ile yaşadığınız mekanı kokulandırabilirsiniz. Bir-iki damla limon yağı yeterlidir, fazlası rahatsız eder. Banyoda küvete de damlatabilirsiniz. Yalnız küvete doğrudan damlatırlarsa yağ, yüzeyde kalabilir. Onun için bir parça alkolün ya da kolonyanın ya da bir çorba kaşığı sütün içine bir-iki damla lavanta yağı koyup, küvet suyuna öyle eklenirse, daha iyi dağılır.
Başka neler yapılabilir?
Uyku veya stres problemi olanlar papatyanın rahatlatıcı etkisinden yararlanabilirler. Papatya yağını yağdanlığın içine koyup, kokunun yattığınız odaya yayılması uyumanızı kolaylaştırır.
Bergamut: Strese karşı kişiyi canlandırır, dinlendirir, ferahlatır.
Karabiber: Enerji verir, ısıtır, virüse karşı mücadele eder, yorgunluk alır,soğuk algınlığı ve midevi sıkıntılar için çok faydalıdır.Sedir ağacı: Mikrop kırıcı, enerjiyi dengeler, solunum yolları ile ilgili sıkıntılara iyi gelir.
Papatya: Anti-depresandır, vücuttan su atmaya yardımcı olur, anti-alerjiktir, alerjik ve hassas ciltler için çok faydalıdır.
Kişniş: Ağrı kesici, stimüle eder, ısıtır, hazım sorunlarını giderir, sinirlilik, ağrılar için çok etkilidir.
Okaliptüs: Mikrop kırıcıdır.  Soğuk algınlığı ve solunum yolları sıkıntıları için ilk kullanılacak özyağdır.
Günlük ağacı: Rahatlatır, dinlendirir, cildi gençleştirir, soluk almayı rahatlatır, korku, stres ve duygusal sıkıntıları yatıştırır.
Itır:  Adet sıkıntılarına iyi gelir, bedenin su tutmasını engeller ve selülite etkindir.
Gül: Kalbe iyi gelir, anti-depresandır, sakinleştiri, toksinden arındırır.