Yoğun iş temposu, ayaküstü yapılan hızlı atıştırmalar, evdeki koşuşturmalar… Ertesi güne isteksiz, yorgun başlamanız kaçınılmaz . Oysa, doğanın bize sunduğu nimetlerden yararlanarak güne sağlıklı ve enerjik başlayabilirsiniz. Nasıl mı? Aromatik yağların o ‘gizemli’ kokuları eşliğinde yapılan masajlarla!
Funda ÇATAR
Aromatik bitkilerin kullanımı neredeyse insanlık tarihi kadar eski. Koku ile rahatlama ve gevşemeye ”Aromaterapi” denmesi ise 1920’lerin Avrupası’na rastlıyor… ‘Güzel koku’nun insan bedeni üzerindeki olumlu etkisi tarih boyunca şifacıların gözünden kaçmamış. Özellikle ruhsal, duygusal sıkıntılar için neredeyse bütün kültürlerde kullanılmış. Günümüze kadar pek çok araştırmacı tarafından geliştirilen Aromaterapi, bilim dünyası tarafından da bugünkü uygulamaları ile kabul gördü.
Aromaterapi, özellikle Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da, doğal sağlık merkezlerinde, estetik merkezlerinde, kliniklerde ve hastanelerde yaygın olarak kullanılıyor. Bu ülkeler, uzman terapistler yetiştirmek için yüksek standartlarda eğitim veriyor. Bunun yanı sıra uçucu yağlar halk tarafından evlerde günlük sorunlardan sonra, rahatlama sağlamak amacıyla da kullanılıyor. Aromaterapi yağlarıyla uygulanan masajlar ise Uzakdoğu ülkelerinde adeta bir sektör oluşturmuş. Gizemli Doğu kadınları tarafından, büyülü kokularla uygulanan masajdan yaptırabilmek için giden işadamlarının sayısı hiç de küçümsenmeyecek durumda! Bitkisel öz yağlar kullanılarak uygulanan bu yöntem, son yıllarda ülkemizde de büyük bir ilgi görmeye başladı. Günümüzde zinde bir beden ve berrak bir zihin için artık pek çok kişi ‘Aromaterapi’nin gücünden yararlanıyor!
Aromaterapi Nedir?
Aromaterapi, bitkisel öz yağların kimyasal yapısı ve enerjilerinden faydalanarak, masaj, teneffüs (buğu), kompres ve banyo gibi yollarla uygulanmasını içeren doğal bir terapi yöntemi olarak nitelendiriliyor. Aromaterapi; rahatlamak, gevşemek ve vücudu dinlendirmek için geliştirilen bir yöntem. Beden ve aklın bir bütün olarak değerlendirildiği bütünlükçü -holistik- bir yaklaşım. Günümüzde özellikle destekleyici terapi yöntemleri arasında Aromaterapi’nin de önemli bir yeri var.
Nasıl Etki Ediyor?
Bitkiler , özellikle aromatik bitkiler; çoğalmak, yaşamlarını devam ettirmek ve kendilerirn korumak için çeşitli özler üretiyorlar. Bu özler , bit kierden buhar damıtma yoluyla veya sıkılarak özünü çıkarma yöntemiyle elde ediliyor. Elde edilen bitkisel özlere; aromatik yağ, uçucu yağ, eterik yağ ya da bitkisel özyağlar deniliyor. Bu özyağlar günlük yaşamda genellikle kullanılan diğer vücut yağlarının aksine, cilt tarafından çok kolay emiliyor. Çok güçlü etkilere sahip olan bu yağların dikkatle kullanılması gerekiyor.
Bitkisel özyağların koku molekülleri burnumuzun içindeki koku reseptörleri tarafından beynimize ulaştırılıyor ve kokusal hafızamızı harekete geçirerek; anılarımız, düşüncelerimiz ve duygularımız üzerinde etki ediyor . Özyağların zengin yapısı bedene nüfuz ettiğinde kan dolaşımına girerek yaşadığımız günlük sıkıntıların boşalmasında etkili oluyor ve rahatlama sağlıyor.
En Etkin Uygulama Şekli Masaj
Kimi rahatlatıyor, kimi canlandırıyor. Uzmanlar, Aromaterapi’nin en etkin uygulama şeklinin masaj olduğunu belirtiyorlar. Bitkisel özyağların masajla bedene nüfuz etmesi çok kolay ve etkin bir uygulama. Aromaterapi aynı zamanda; mekanın kokulandırılması, buğu kompres ve banyo yöntemleriyle de uygulanabiliyor.
Aromaterapi Uzmanı İpek Çaldemir, masajla yapılan yöntemi şöyle anlatıyor:
”Aromaterapi her şeyden önce gerçek bir Aromaterapist tarafından uygulanmalı. Aromaterapi, terapistinizin yaşam tarzınızla ilgili sorulan içeren konsültasyonu ile başlıyor. Terapistiniz tarafından önerilecek bitkisel özyağlar da yapılan bu konsültasyon ışığında belirleniyor. Her bitkisel öz yağın belirli özel bir işlevi var. Kimi özyağlar rahatlatırken, kimileride toksin atmak suretiyle canlandınyor. Aromaterapi, masajın rahatlatıcı etkisiyle özyağların iyileştirici özelliklerini birleştiriyor. Bitkisel özyağlar, yüzü ve saçı da içeren tüm vücuda değişik masaj teknikleriyle uygulanıyor .
Bitkisel öz yağların dikkatli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Aromaterapist İpek Çaldemir şunlan söylüyor:
”Aromaterapide kullanılan özyağlar, bir uzman tarafından kişinin ihtiyacına göre belirlenerek en uygun dozajda uygulanmalı. Terapi öncesi yapılan öngörüşme sonunda belirlenen ihtiyaca göre haftada bir uygulanması yeterli. Aromaterapi’de dikkat edilmesi gereken başka bir noktada, bu terapinin; bebeklere, hamilelere, alerjik bünyeye, yüksek tansiyonlulara, kalp hastalanna, ihtihaplı eklemlere, ciltteki açık yaralara, damarlara, şüpheli şişkinlikleri olanlara uygulanılmaması gerektiği.”
Aromaterapi Yöntemleri
- Havayı temizlemek: Seçtiğiniz esansın yağını sıcak su dolu bir kaba damlatın, buharlaşşın.
- Kompres: Seçtiğiniz esansın yağını bir mendil veya küçük bir havluya üç damla damlatın, sonra bezi, sıcak veya soğuk suyla ıslatın, kompres yapın.
- İnhalasyon: Sıcak su dolu kaba 5-10 damla esans yağı damlatarak, üzerine eğilip nefes alın.
- Masaj:Yüzde 98 bitki yağına yüzde 2 koku esansı katın
- Uyurken:Yastığınıza ihtiyacınıza uygun esanstan 2 damla damlatın.
Aromaterapi Masajının İncelikleri
Berna Kutluk Akkan
Fizyoterapist
- Masaj; saç, yüz, boyun, göğüs, karın, omuzlar, üzerinde etkili
- Masajı yapan uzmanın insan anotomisini ve fizyolojisini bilmesi ve belirli ustalığa sahip olması gerekiyor
- Masajı yapan uzman sakin mizaçlı olmalı.
- Ayrıca tırnaklarının kısa olmasına dikkat etmeli, aksi takdirde kişinin dokusunu çizebilir.
- Masajdan sonra kişinin istirahat etmesine özen gqsterilmeli. Çünkü, hemen kalkarsa tansiyon düşüklüğüne yol açabilir.
- Rahatlarna masajında; sandal ağacı, lavanta, kayısı ve limondan elde edilen yağların karışımı kullanılıyor.
- Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olan bu karışımla rahatlama ve gevşeme sağlanıyor.
- Önce bütün vücuda bu hoş kokulu yağ ile masaj yapılıyor, ardından bazı hafif hareketlerle kaslar gevşetiliyor.